Fruitoogstfeesten

De Fruitoogstfeesten een evenement met steun van de lokale economie

Op 4 juli 1948 was er een eerste officieel fruit-programma met H. Mis in de hoofdkerk, opening en zegening van de kersententoonstelling. Het getoonde fruit werd daarna geschonken aan de ‘Weeskinderen en behoeftige Ouderlingen’. In de namiddag kon je kijken naar de fruitstoet, met vooral een “Grote Reclame-, Carnaval- en folklorestoet”. In de programmabrochure vond je een ‘Feestmarsch van St. Truiden’ en een ‘Oogstlied’. Er werd reclame gemaakt voor De Blauwe Vogel, voor de ‘Gorsac’ (ook in het Frans!), voor Impermotegelfabrieken, voor mosterd ‘L’impériale’.


Onderschrift bij deze foto

Zegening van de kersen

affiche fruitoogstfeesten 1949

Het eerste echte fruitfeest vond plaats op 3 juli 1949. Gezien het tijdstip was dat geen ‘bloesemfeest’, maar een ode aan de kersen. Het was immers plukperiode. 

Het Provinciaal Verbond voor Toerisme Limburg in Hasselt publiceerde een heuse gazet. 

Citaat: “Daarom ook dragen deze feestelijkheden de algemene sympathie en medewerking van het Provinciaal Verbond voor Toerisme in Limburg weg. Dank zij aller medewerking, zullen de fruitoogstfeesten van Sint-Truiden, niet enkel in onze Provincie, maar spoedig in gans het land en daarbuiten, brede weerklank vinden en de plaats innemen, die hen toekomt.”

Onderschrift bij deze foto

Onderschrift bij deze foto

1958

fruitoogstfeesten 1961 affiche van Arthur Renson


Vanaf de jaren 60 werden er, door de Fruitfederatie van Sint-Truiden, in samenwerking met de Dienst voor Toerisme, geleide bezoeken georganiseerd. De ‘reizen’ konden iedere dag ingericht worden aldus de toeristische folders van 1964.

In de programmabrochures verscheen reclame:

-Huis Britsiers met de laatste nieuwe balatum

-cinema Casino vertoonde naar aanleiding van de fruitoogstfeesten ‘de grootste kluchtfilm aller tijden’

-Impermo promootte ‘marmerschouwen’ en ‘faience in alle maten en kleuren’

-Garage Morren maakte reclame voor de nieuwe 5 tons Bedford diesel voor de uitzonderlijke prijs van 206.250 frank

-Grammen-Lux zei over zijn Nestor-Martin collectie: ik bak in de oven zonder me te bukken…..

-‘Edelfruit begint bij boomkeus’ blokletterde het fruitbedrijf van Gorsem

-Huis Degros-Vandenborne maakte reclame voor Rokers, Groot en Klein !


Riet D' Haeyer als fruitkoninging in 1966


In 1974 verscheen er een programma van de Fruitoogstfeesten op zondag 22 september, onder de auspiciën van het Feestcomité der stad Sint-Truiden, onder de ‘hoge bescherming van het Stadsbestuur’

Fruitstoet 1974

Er werd gestart met een H. Mis om 10.00 uur, erop volgend was er een geleid bezoek aan de voornaamste toeristische bezienswaardigheden, om 11.00 uur werd de tentoonstelling ‘Loflied aan de schoonheid’ plechtig geopend en op de Grote Markt kon de jeugd deelnemen (voor 20 frank) aan de ballonnetjeswedstrijd. Om 16.00 uur was er een muzikale show met muzikaal interludium door Noël Reynders en tegelijkertijd vertrok de vermaarde stoet met ruim 1.000 deelnemers.


ONTDEKKING VAN DE DAG

Robijns of Robyns, Frans Antoon, "Meester Robyns", onderwijsinspecteur

Mielen boven Aalst 10.10.1836   Elsene 31.07.1903  Virginie Ghijsens 

Zoon van Willem en Maria Josepha Bormans.  

Lessen Latijn bij pastoor Theunissen in Aalst. Ll. Normaalschool 1851-1854, grootste onderscheiding. Onderwijzer college Asse, pensionaat Snyders Brussel, instituut Saint-Martin Brussel, Opwijk en Gors-Opleeuw. Onderwijzer  Gelinden 1857. Huwelijk met dochter graankoopman Gelinden 1863. Vader van priester Oswald. Letterkundige. Kantonnaal inspecteur  Maaseik 1873 en hoofdinspecteur 1885 lager onderwijs. 

Dochter Alfonsine, onderwijzeres, huwde met drukker J. Van Der Donck Maaseik.  

Schrijver . Boek De l’enseignement de la rédaction dans les écoles primaires, spécialement dans les écoles primaires rurales, suivi du plan (2de ed., gedrukt bij Vanwest-Pluymers in 1860), bekroond door het Journal de l”Enseignement primaire et de l’enseignement moyen du second degré 1859. Voorstander Socratische methode. Diploma Londen 1871 en medaille Wenen 1873 voor leerboeken. Stichter opvoedkundig tijdschrift Katholiek Schoolblad 1879, later De Opvoeding. Stichter Schoolbond tegen Alcoolisme 1887. Handboeken anti-alcoholisme, vaak samen met zoon en dokter Albert Robijns. 

Schreef tekst Ons vaandel voor lied van vlag alcohol-onthoudersbond, met Belgische kleuren, groene morgenster op wit veld. Andere werken: Nieuwe schrijf-leesmethode. Leesboek voor volksscholen. De kleine zanger. Methodische stijl- en denkleer. Aanleiding tot het vervaardigen van Nederduitsche opstellen. Methode om de Nederduitschen op korten tijd te leeren Fransch lezen. Nederlandsche spraakleer. Elementaire oefeningen in het schoonschrijven. Hand-atlas der Bijbelsche geschiedenis. Rekenkunde der lagere scholen. Woonde later in Hasselt, maar toevallig in Elsene overleden. Neefje Alfred Robyns, hoofdonderwijzer te Neeroeteren was ook auteur van leerboeken. Straatnaam Gelinden. Staatsieportret Stadsmus Hasselt.

Publ.: Bruno. Herinneringen uit de tijd der Luiksche Omwenteling van 1789-1791, Antwerpen: J. B. Van Roey, 1867; Province de Limbourg. Rapport sur la situation de l’enseignement primaire catholique. 1883-1884, Sint-Truiden; Beknopte leergang van opvoedkunde door een oudbestierder eener normaalschool, herzien voor hetgeen de bijzondere methodeleer betreft, 3de uitg., Sint-Truiden. S. Lutgardis’ drukkerij, 1887; Aritmétique des écoles primaires. Division supérieure, nieuwe ed., Luik: H. Dessain, 1890; Cours pratique de style élémentaire à l’usage des écoles primaires, des pensionnats et des écoles moyennes. Partie de l’élève; Luik: H. Dessain, 1890; Keur van stukken ter vertaling uit het Fransch in het Nederlandsch. Werkje tevens bestemd om als Fransch leesboek in lagere en middelbare scholen gebruikt te worden. Handboek des leerlings, nieuwe uitg., Luik: H. Dessain, z.j.; Verzameling van antialcoolische verhalen, gedichten en gezangen. Eerste reeks, Maaseik: J. Vanderdonck-Robyns, 1895; met Alb. Robyns, Handboek van het Antialcoolisme, Maaseik: J. Vanderdonck, 1899;
Lit.: Het Algemeen Belang der Provincie Limburg, 30.07.1892; Oswald ROBYNS, Verzamelde gedichten met levensschets van F.A. Robijns, Maaseik, 1905, met biografie p. 5-15; J. BROUWERS, in NBIOW, 11, 1985, kol. 648-652; MINTEN, p. 59, nr. 180; Raf VAN LAERE, Bruno, een 19de-eeuws verhaal over de Luikse revolutie te Sint-Truiden, in HBSTEV, 2006, p. 341-348.