De Keizerlijke Commanderie organiseert sinds 1975 jaarlijks de wedstrijd ‘De Beste Fruittob’. De bedoeling hiervan iseen aloud gebruik in ere te herstellen. Je maakt in de zomerje fruittob en volgens de traditie drink je ervan met Kerstmis.
Hoe maak je een fruittob? Neem een stenen pot of een glazen bokaal van ± 6 liter.Hierin doe je inlands fruit in volgorde dat het rijp is. Telkens een laag fruit (bijvoorbeeld aardbeien) waaropje wat zeer fijne witte suiker strooit en dan overgiet metjenever van 35° tot het fruit onder staat. Niet minder jenever gebruiken, want anders kan het mengsel gisten. Laterdoe je een nieuwe laag ander fruit (bijvoorbeeld krieken)in de pot, met opnieuw suiker en opnieuw jenever. Zo doeje verder. Na verloop van tijd bekom je een mooie heldere donkerrode drank met fruit.Om aan de wedstrijd deel te nemen moet wel alles inlands zijn:het fruit, de suiker en de jenever.
Hasselt, 21.12.1872 Marie Nelissen Mere, 13.1.1956
Zoon van Hasseltse fotograaf Henri Blanckart (Rolduc 1833 – Hasselt 1894), leerling bij Plumier in Brussel en Sallas in Charleroi, en Elisabeth Hubertina Hubar uit Sint-Truiden. Huwde Alkense. Bijhuis in Antwerpen Carnotstraat.
Fotograaf . Vestigde zich in Sint-Truiden en verhuisde in 1909 van de Brustemstraat naar het oud huis drukker Vanwest-Dubois in de Tiensestraat. Uitgever van prentbriefkaarten. Fotografie aan huis voor zieken en overledenen. Kunstschilder. Fotomaterialen voor amateurs. Inkadering. Broer van Hasseltse fotograaf Auguste (1878-1952) met bijhuizen in Sint-Truiden en Tongeren. Hubert was vader van fotograaf Henri (°Sint-Truiden 1908). Verhuisde met echtgenote naar Anderlecht 1936 . Fotozaak overgenomen in 1952 door Elly Robyns-Bögemann (1916-2005).