De straat dankt haar naam aan de kazerne, die er in 1837 door het stadsbestuur werd gebouwd, naar ontwerp van geniekapitein Lucien Alphonse Brouta. Tot de inbeslagname en verkoop door het Franse bestuur behoorde dit terrein aan de abdij van Nonnemielen, voordien aan de familie De Lechy, waaraan de straat haar vroegere benaming; Juffrouw van Lechystraat, ontleende. Het terrein werd in die tijd ook gebruikt als oefenterrein door de schuttersgilden.
Na de tweede wereldoorlog verdween de militaire aanwezigheid in het centrum, de oude kazerne met barakken kreeg toen een rol in de opvang van behoeftigen en gezinnen zonder woning. Toen de huizenschaarste door de nieuwbouw van meer dan 500 woningen in Sint-Truiden wegviel bleven slechts enkele overlasthuurders en krakers over. In 1952 schreef het stadsbestuur een ontwerpwedstrijd uit voor een nieuw complex van brandweer, conferentiehal, academies, Festraetsuurwerk en vredegerecht. De afbraak volgde in 1967 en in 1972 en 1975 werden het stedelijk administratief centrum en het vredegerecht ingewijd.
Sint-Truiden 08.04.1905 – Sint-Truiden 05.02.1992 .
Zoon van Jozef en Josephine Reynders.
Broeders Christelijke Scholen. Klein Seminarie. Priester 1931. Avondacademie Sint-Truiden. leerling Tysmans en impressionistisch kunstschilder . Diverse tentoonstellingen met opbrengst voor goed doel. Portretten en landschappen uit Kempen en Ardennen. Boekillustratie Hendrik Prijs Nistelken, 1932. Leraar tekenen en Nederlands bisschoppelijk college en lyceum Stavelot o.a. tijdens Ardennenoffensief 1944. Schenker van scharenslijpershuis ‘De Zoutkist’ op Tiensevest aan Koninklijke Kunstkring 1939. Reizen o.a. Congo 1969.
Schoonbroer van dokter Victor Van Mechelen en oom van priester Jo Van Mechelen, directeur college Peer.