René Lambrechtsstraat

René Lambrechtsstraat

Lambrechts, Renier Gregoor Antoon ‘René’, werd op 23.11.1908 in Stevoort geboren als zoon van kleermaker Theophile en Caroline Bangels. Hij startte een loopbaan bij het Belgisch leger als vrijwilliger in 1928, huwde in 1937 in Berchem met Angelina Creemers uit Bochholt en was 1ste officier onderrichter aan de Kadettenschool te Saffraanberg in 1938. Hij werd krijgsgevangen genomen in Saint-Nazaire in 1940. Na zijn vrijlating sluit hij zich in maart 1941 aan bij het verzet, zoals zijn broers: provincie-chef Tony en priester Louis, en zijn vader en zus.

Hij nam deel aan de gedeeltelijk geslaagde bevrijding van politieke gevangenen uit de gevangenis van Hasselt op zaterdag 10 juni1944. Daarbij werd hij standrechtelijk gefusilleerd. De gevangen vader en zus Lambrechts konden door deze operatie wel ontsnappen.

Het gedeelte van de vroegere Houtstraat, waar René woonde, werd in 1945 als eerbetoon naar deze verzetsstrijder vernoemd.

Wie was wie in Sint-Truiden, Sint-Truiden, 2011.


ONTDEKKING VAN DE DAG

Vijftig deniers, te spenderen bij de Truiense handelaars

De Truiense afdeling van het Nationaal Christelijk Middenstandsverbond (NCMV, later Unizo) is opgericht in 1925. Onder voorzitter Omer Thierie en ondervoorzitter Alain Nolens, bakker, was het NCMV erg actief in de crisisjaren 1980. Zo werd er een secretariaat gevestigd in de Minderbroedersstraat. 

Ook in 1980 liet het NCMV een kopie in messing maken van zilveren en gouden penningen bij gelegenheid van 1325 jaar 'bestaan' Sint-Truiden. Deze token van 50 deniers (of 50 Belgische franken) was in de tweede helft van de feestmaand december enkel te koop bij deelnemende handelaars, herkenbaar aan een vitrineklever. Na deze periode kon de penning bij elke bankinstelling terug worden ingewisseld. Ook de maanden na de actie konden verzamelaars terecht bij de Dienst voor Toerisme voor aankoop van de token. 

De rectozijde van de munt toont een middeleeuws zegel van de heilige Trudo voor de abdij, met de randtekst SANCTI TRUDONIS SIGILLUM. Op de versozijde staat het stadswapen met dubbelhoofdige adelaar, omkranst door streekfruit, korenhalmen en ossenkop. Die zijde draagt de randtekst SENATUS POPULUSQUE TRUDONENSIS 655-1980.  50 DENIERS. 


Foto's Mark Dusar Sint-Truiden